Federația Română de Gimnastică Ritmică

Romanian Rhythmic Gymnastics Federation

Scurt Istoric

Federaţia Română de Gimnastică Ritmică este o structură sportivă independentă, ce s-a reînfiinţat în anul 2003, având în funcţia de Preşedinte, pe fosta sportivă, Maestră Emerită a Sportului, Irina Deleanu.

Printre rezultatele notabile ale gimnasticii ritmice româneşti enumerăm: medalia de argint obţinută de Doina Stăiculescu la Jocurile Olimpice Los Angeles 1984, medaliile de bronz obţinute de Irina Deleanu în cadrul Campionatelor Mondiale şi Europene, Cupelor Mondiale şi Europene şi Jocurilor Europene de Tineret din perioada 1990-1992, medalia de bronz în proba de ansamblu la Campionatele Europene 1993.

Federaţia Română de Gimnastică Ritmică organizează anual, începând cu anul 2001, Turneul Internaţional “Cupa Irina Deleanu”, competiţie înscrisă în calendarul competiţional internaţional al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, ce adună, la fiecare ediţie, gimnastele din elita mondială a gimnasticii ritmice, dar şi sportive tinere, aflate la început de carieră.

Printre competiţiile de mare anvergură organizate de FRGR începând cu anul 2003, se numără şi două ediţii de Cupă Mondială, desfăşurate la Bucureşti, în 2013 şi 2015 şi o ediţie de Grand Prix, în anul 2016.

La 3 ani după reînfiinţare, România participă în septembrie 2006, la Campionatul European de la Moscova, după 10 ani de absenţă. Sportivele aflate sub îndrumarea antrenoarei emerit Maria Gîrbă, reuşesc să califice România în 3 finale, ocupând locul al IV-lea la coardă, cerc şi panglică (Irina Lalciu şi Cristina Lăutaru) şi să termine concursul pe locul al V-lea în clasamentul pe echipe, din 32 de ţări participante.

În 2008, România participă din nou la Campionatele Europene de la Torino, unde sportivele Alexandra Piscupescu şi Irina Lalciu, reuşesc fiecare să se califice într-o finală şi să termine pe poziţia a VI-a finalele de la cerc şi panglică. În acel an, echipa României încheie concursul pe locul al VI-lea în clasamentul pe echipe.

În 2013, la Cupa Mondială de la Bucureşti, a avut loc o premieră în gimnastica ritmică internaţională, Alexandra Piscupescu evoluând la exerciţiul cu panglica, pe o melodie cântată live, alături de tenorul Bogdan Mihai. La aceeaşi competiţie, Alexandra Piscupescu a reuşit să urce pe podium şi să aducă un număr de 3 medalii pentru România: una de argint şi 2 de bronz.

După o lungă perioadă în care ţara noastră nu a mai avut o reprezentantă, Ana Luiza Filiorianu, aflată sub îndrumarea antrenoarei emerit Maria Gîrbă, reuşeşte să califice România la două ediţii ale Jocurilor Olimpice: în 2014 la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing şi în 2016 la Jocurile Olimpice de la Rio.

În anul 2018, FRGR a înregistrat 3 rezultate importante: sportiva Stoian Alexandra Denisa, antrenată de Puiu Simona, a reuşit o nouă calificare pentru România la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, sportiva Aniţei Laura, aflată sub îndrumarea Cătălinei Radu, a fost foarte aproape de câştigarea unei medalii europene la exerciţiul cu cercul, clasându-se pe locul al IV-lea în cadrul Campionatului European de la Guadalajara, iar Verdeş Andreea, antrenată tot de Cătălina Radu,a calificat România la Jocurile Europene ce se vor desfăşura în 2019, la Minsk.

Echipa Tehnica

deleanupresedinte

Presedinte

Irina Deleanu

Mircea-Apolzan

Secretar General

Mircea Apolzan

piscupescu

Vicepresedinte

Alexandra Piscupescu

Luiza Filiorianu

Director Tehnic

Luiza Filiorianu

WhatsApp Image 2024-06-11 at 11.44.24

Organizator

Violeta Mitica

Favicon

Contabil

Gabriela Liliana Barbu

Membrii Comitetului Executiv

doina_staiculescu

Doina Staiculescu

Elena Vlad

Elena Vlad

WhatsApp Image 2023-09-26 at 08.37.27

Marinela Jipa